Cukorbetegség

“A cukorbetegek száma évről-évre nő: ma Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, mellettük további 500 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.” (2019.11.05.)

A cukorbetegségben a szervezet nem képes szabályozni a glükózszintet abban a szűk tartományban, amely normálisnak tekinthető. Az emelkedett vércukorszint a szervezetben idővel károsítja a sejteket, szöveteket és szerveket. A cukorbetegség akut komplikációkat is okozhat, amelyek életveszélyesek lehetnek (diabétesz kóma).
Az elfogyasztott élelmiszer emésztőenzimek segítségével megemésztődik  a gyomor-bélrendszerben. Miután az élelmiszereket az enzimek  egyszerűbb anyagokra bontják, ezek  felszívódnak a bélfalban lévő ereken keresztül a véráramba,  mely a vércukorszint növekedéséhez vezet. Az emelkedés egy jelzés a hasnyálmirigy részére, ha növekedés a viszonylag szűk intervallumú normál vércukor szintet meghaladja.

Az ételek egy része gyors vércukorszint növekedést okoz, ezeket hívjuk magas glikémiás indexű ételeknek,  másik részük lassú emelkedést hoz létre ezeket alacsony glikémiás indexű ételeknek nevezzük. A magas glikémiás indexű ételekkel a cukorbetegek szervezete nehezebben birkózik meg. A cukorbetegség leggyakoribb tünetei: száj szárazság, szomjúság, nagyobb mennyiségű folyadék ívás, nagy mennyiségű vizelet, bőrszárazság, bőrviszketés, fejfájás, rossz sebgyógyulás, fogyás.

Hogyan kezelhető a cukorbetegség?

A cukorbetegség terápiája lehetnek az inzulinok illetve a gyógyszerek, de nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a terápia alapját a diéta adja. Ahhoz, hogy  a gyógyszerek vagy az inzulin a vércukrot viszonylag szűk terápiás tartományban tarthassák, a napi szénhidrát bevitelt az orvos által meghatározott mennyiségben korlátozni kell.
A cukorbetegség kialakulását követően élethosszig tartó betegség, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a diéta fontosságát. A nem megfelelő diéta a modern gyógyszeres terápia ellenére is a betegség rettegett szövődményeihez vezethet. Érelmeszesedés, következményes strocke, vagy szívizominfarktus, érszűkület, látás romlás, súlyosabb esetben vakság, veseelégtelenség. Ezek némelyike az életet veszélyeztetik, mások pedig az életminőség romlásához vezetnek.

Ne maradj le a legújabb cikkekről és akciókról!

Várunk szeretettel móri üzletünkben

Az Életvitál Egészségbolt széles választékban kínál élelmiszereket tejcukor érzékenyek, lisztérzékenyek, cukorbetegek, vesebetegek, emésztési zavarral küzdők, ételintoleranciában szenvedők, túlsúlyosak és fogyókúrázók, valamint egészségtudatosan táplálkozni vágyók számára. Szükség esetén gasztroenterológus segítsége kérhető, valamint időszakosan, előre meghirdetett időpontban dietetikai előadásokat és tanácsadást is szervezünk.

Nyitvatartás

hétfőtől-csütörtökig 8:30-17:30-ig, pénteken 8:00-17:30-ig, szombaton 8:30-12:00-ig.

 Mór, a Köztársaság tér 7/1.