Laktózintolerancia

Már majdnem minden bolt polcain ott sorakoznak a laktózmentes termékek – de mit jelent valójában a laktózintolerancia, kiket érint, hogyan lehet kivizsgáltatni, illetve együtt élni vele? 

A szervezetben a tápanyagok – cukrok, fehérjék, szénhidrátok – vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek felszívódása a vékonybélben történik. A laktózérzékenység lényege, hogy hiányzik, vagy nem kellő mennyiségben áll rendelkezésre a tejben lévő laktózt (tejcukor) bontó enzim a laktáz.
Ennek az enzimnek a feladata, hogy a laktózt mely egy diszacharid (kettős cukor) monoszachariddá (egyszerű cukor) bontsa, vagyis a laktózból glükoz és galaktóz képződjön, mivel kizárólag ilyen formában tud felszívódni. Bontás hiányában a kettős cukor nem tud felszívódni,  bontatlanul halad tovább, és ennek az erjesztését a bélben lévő baktériumok fogják elvégezni. Ez gáz képződéssel jár, melynek következtében kialakulnak a betegségre jellemző tünetek: puffadás, hasi görcsök, fokozott bélmozgás, böfögés, hányinger, hasmenés, rossz közérzet.

 

Megkülönböztetünk úgynevezett primer formát, mely már csecsemőkortól kezdve a típusos tünetekkel jelentkezik. Ez már a tehéntejes hozzátápláláskor fellép, gyakorlatilag az enzim teljes hiánya okozza.

A szekunder forma fiatal vagy felnőtt életkorban alakul ki, ennek oka nem teljesen tisztázott. Ebben az esetben valamennyi enzimmel rendelkezik a beteg, így a tünetek kialakulása az elfogyasztott laktóz mennyiségének a függvénye, pl. egy presszó kávéban elfogyasztott kávé tejszín még tolerálható, de egy deci tej elfogyasztása már tüneteket okozhat.

Beszélhetünk átmeneti laktózérzékenységről isEz bakteriális vagy vírusos bélfertőzések után alakulhat ki, leggyakrabban rotavírus fertőzést követően.  Az ilyenkor kialakult laktózintoleranciára jellemző tünetek idővel eltűnhetnek.

Mi a megoldás a laktózintoleranciával élők számára?

Laktózintolerancia esetén a megoldás többféle lehet.  Az egyik lehetőség a laktóztartalmú ételek kiiktatása az étrendből, illetve laktózmentes tejtermékek fogyasztása. A másik lehetőség laktáz tartalmú tabletta használata laktóztartalmú ételek fogyasztása után. A laktáz rágótabletta pótolja a szervezetben hiányzó vagy nem megfelelő mennyiségű enzimet, így megakadályozza a tünetek kialakulását.

Laktózintolerancia gyanúja esetén fontos a biztos diagnózis felállítása, hiszen a tejcukor-érzékenység tünetei más betegségek tüneteihez hasonlóak, pl. gluténérzékenység, IBS. A laktóz-érzékenység megállapításának legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja a hidrogén-kilégzési vizsgálat. Csecsemőknél és kisgyermekeknél székletvizsgálattal állapítják meg az érzékenységet, illetve lehetőség van genetikai vizsgálatra is, mellyel előre jelezhető a laktózintolerancia későbbi kialakulása.

A hidrogénkilégzési teszt két-három órát vesz igénybe, a vizsgálat alapja a kilélegzett levegő hidrogén (H2) tartamának vizsgálata. A vizsgálat során először el kell fogyasztani a tesztfolyadékot, majd ezt követően 15-30 percenként kilégzéseket végezni a készülék érzékelőjébe. Amennyiben nem termelődik laktáz enzim, akkor a laktóz bakteriális erjesztés útján bomlik hidrogénre és szerves savakra. A kilélegzett levegőben mérhető jelentős hidrogén gáz koncentráció növekedés laktózintoleranciára utal.

Ne maradj le a legújabb cikkekről és akciókról!

Várunk szeretettel móri üzletünkben

Az Életvitál Egészségbolt széles választékban kínál élelmiszereket tejcukor érzékenyek, lisztérzékenyek, cukorbetegek, vesebetegek, emésztési zavarral küzdők, ételintoleranciában szenvedők, túlsúlyosak és fogyókúrázók, valamint egészségtudatosan táplálkozni vágyók számára. Szükség esetén gasztroenterológus segítsége kérhető, valamint időszakosan, előre meghirdetett időpontban dietetikai előadásokat és tanácsadást is szervezünk.

Nyitvatartás

hétfőtől-csütörtökig 8:30-17:30-ig, pénteken 8:00-17:30-ig, szombaton 8:30-12:00-ig.

 Mór, a Köztársaság tér 7/1.