Gluténérzékenység

A laktóz mellett már a glutén is beépült a mindennapi szóhasználatunkba. Vannak, akik kényszerből, testi tüneteik miatt kerülik egyiket-másikat, míg vannak, akik egyszerűen úgy gondolják, jobb a mentes termékeket választani.
De mi az igazság a gluténnel kapcsolatban?

A gluténhez kapcsolt betegség a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amelyet bizonyos gabonafélékben található növényi fehérje, a glutén vált ki az erre érzékeny embereknél.

A cöliákia (gluténszenzitív enteropathia) hosszú időn át lappanghat, kései felismerése súlyos felszívódási zavarokhoz és tápanyaghiányhoz vezethet. 

A gluténnal összefüggő betegségek mindegyike meglehetősen összetett, egész szervezetet érintő problémák. A tünetek rendkívül változatosak lehetnek, és bármely életkorban jelentkezhetnek.

A cöliákia (gluténszenzitív enteropathia) egy örökletes, genetikailag meghatározott autoimmun betegség. A táplálkozással bevitt glutént (a búzában, rozsban, árpában található fehérje) nem tudja feldolgozni a szervezet, s bonyolult kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával, valamint az immunrendszerrel, melynek következtében ellenanyag-termelődés indul meg a saját szövetek ellen. A vékonybél nyálkahártyája ellen irányuló immunfolyamat következtében pusztulni kezdenek a felszíni sejtek (az ún. bélbolyhok), ezáltal csökken a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, és felszívódási zavar alakul ki.

A búzaallergia – vagy másik nevén gabonaallergia – esetében a tüneteket a búza fehérjeire (amiláz és tripszin inhibitorok) adott kóros immunválasz okozza.

Létezik olyan gluténérzékenység, amely nem búzaallergia, illetve a cöliákiától is különbözik. Ez a nem-cöliákiás gluténérzékenység (Non-Celiac Gluten Sensitivity, NCGS), mely nehezebben diagnosztizálható, azonban enyhébb tüneteket okoz, mint autoimmun cöliákia.

A gluténérzékenység tünetei

– (hosszú ideig tartó) hasmenés, haspuffadás, zsírfényű széklet
– étvágytalanság, fogyás (gyermekeknél fejlődésben való elmaradás)
– tejcukorérzékenység (laktózintolerancia)
– fogzománc hibák, korai fogromlás, rendszeresen visszatérő afták a szájban

Nem emésztőrendszert érintő tünetek (főként a vitaminok, ásványi anyagok nem megfelelő felszívódása miatt):

– vashiány, vérszegénység
– fáradékonyság, (migrénes) fejfájás
– súlyproblémák
– hajhullás, körömtöredezés
– izomfájdalom, izomgyengeség
– csontritkulás, csontdeformitások
– menstruációs problémák
– pikkelysömör (psoriasis), bőrtünetek (hámló és erősen viszkető kiütés a váll, ülep, fejbőr, térd, könyök területén)
– Duhring-betegség (csalánkiütésre hasonlító hólyagok a bőrön)
– egyéb autoimmun betegségek (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség, ízületi betegség)

Cöliákia gyanúja esetén vérvizsgálatot kell végezni. A vérből a gluténérzékenységre jellemző antitestek mutathatók ki, így a kórelőzmény megismerésén túl laborvizsgálat igazolhatja a betegséget. Amennyiben a cöliákiás gluténérzékenység létét pozitív laboreredmény igazolja, javasolt a vékonybél nyálkahártyájának biopsziás mintavétele és szövettani vizsgálata.

Búzaallergia esetén a betegség igazolására megfelelő a laboratóriumi vérteszt. Amennyiben a búzaallergia és a cöliákia is kizárható, de a tünetek nem múlnak, továbbá más betegség nem állhat a hátterében, érdemes nem-cöliákiás gluténérzékenységre gyanakodni. Az elmúlt évek orvosi szakirodalma igazolja a gluténérzékenység létét, azonban még nem felderített, mi okozza pontosan, így a gluténérzékenység igazolására gyakran a kizárásos diéta nyújt lehetőséget.

Fontos, hogy ezeket a vizsgálatokat elvégezzék, mert a tünetek hátterében több kórkép is állhat. A különböző betegségek eltérő diétát és terápiát igényelnek. Nem ajánlott az orvosi konzultáció és vizsgálatok előtt önállóan diétába kezdeni, mivel az öndiagnosztika nem csak a téves kezeléshez vezet, de a glutén kizárásával a szervezetben annyira lecsökken a ellenanyag, hogy a vizsgálatokkal nem mutatható majd ki az esetleges érzékenység. A vizsgálat eredménye ezekben az esetben álnegatív lesz.

Létezik-e gyógymód a gluténérzékenységre?

A gluténérzékenységre jelenleg gyógymód nem létezik, azonban megfelelően összeállított diétával nagyon jól karban tartható. Amennyiben a táplálék nem tartalmaz glutént, úgy a szervezet önpusztító folyamata leáll. Ezért a gluténérzékenység gluténmentes diétával jól kezelhető, a megfelelő étrend követése mellett a szervezet képes regenerálódni. A gluténmentes diéta egész életre szól, kis mennyiségű, de rendszeres gluténfogyasztás is nagyon káros. Gluténérzékenység esetén a következő gabonafélék nem fogyaszthatók: búza, rozs, árpa, durumbúza, tönkölybúza, kamut búza, tritikale. Emellett a felsoroltakból készült, illetve azokat alapanyagként vagy adalékanyagként tartalmazó ételek, élelmiszerek fogyasztása is kerülendő. A zabfogyasztás örök kérdés a cöliákiában szenvedőknél, mivel „károsító” fehérje nem található benne, de gondot jelent a zab gluténnal való szennyeződése betakarítás, szállítás, csomagolás során, ezért a fogyasztása mindig egyéni elbírálás alá esik.

Forrás: allergiakozpont.hu

Ne maradj le a legújabb cikkekről és akciókról!

Várunk szeretettel móri üzletünkben

Az Életvitál Egészségbolt széles választékban kínál élelmiszereket tejcukor érzékenyek, lisztérzékenyek, cukorbetegek, vesebetegek, emésztési zavarral küzdők, ételintoleranciában szenvedők, túlsúlyosak és fogyókúrázók, valamint egészségtudatosan táplálkozni vágyók számára. Szükség esetén gasztroenterológus segítsége kérhető, valamint időszakosan, előre meghirdetett időpontban dietetikai előadásokat és tanácsadást is szervezünk.

Nyitvatartás

hétfőtől-csütörtökig 8:30-17:30-ig, pénteken 8:00-17:30-ig, szombaton 8:30-12:00-ig.

 Mór, a Köztársaság tér 7/1.