D-vitamin
Egyértelműen az őszhöz, illetve még inkább a télhez köthető a D-vitamin-hiány, ami a kevés napfényre vezethető vissza, hiszen ezt a vitamin az UV-B sugarak segítségével állítja elő a szervezetünk. A téli időszakban ezért fogyasszunk minél több tengeri halat (lazac, tonhal, tőkehal), halolajokat, májat, marhahúst, tejterméket, hüvelyeseket, tojást és shiitake gombát, mert így pótolni tudjuk a hiányzó D-vitamin egy részét. Mivel zsírban oldódik, érdemes az előbb felsorolt élelmiszerek mellé olívaolajat is fogyasztani.
Ne feledkezzünk meg a napfürdőről se, ha alkalom nyílik rá, a délelőtti órákban 15-20 percet napoztassuk a bőrünket. A D-vitamin-hiányára utalhat a sápadt és/vagy bőr, a fejbőr fokozott izzadása, valamint a zsírpárnák lerakódásának felgyorsulása. Érdekesség, hogy az aktivált D-vitamin az egyik leghatásosabb ellenszere a pikkelysömörnek.
C-vitamin
A bőr különböző rétegeiben nagyobb mennyiségben található C-vitamin, ami többek között antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet nyújt a DNS-t károsító szabad gyökökkel szemben, valamint fokozza a kollagén termelődését. Éppen ezért, a vitaminhiány a bőrön azonnal meglátszik, a leggyakoribb tünetek a fokozott ráncosodás, szárazság, kisebb bevérzések, illetve a feszesség elvesztése. Naponta kb. 1000mg C-vitamint kell bevinni a szervezetünkbe, ezt a citrusfélék, eper, brokkoli, káposzta, erős paprika, gesztenye, áfonya, chlorella alga, búzafű fogyasztásával, természetes úton bevihetjük a szervezetünkbe.
A-vitamin
Súlyos bőrszárazság, szarusodás, viszketés, barna foltok, hámlás: ezek a tünetek a hidratáló és zsírban oldódó A-vitamin hiányának következményei is lehetnek. Ilyenkor együnk sütőtököt, májat, tojást, halolajat, olívaolajat, halat és zöldlevelű zöldségeket, és a panaszaink jó eséllyel enyhülni fognak.
E-vitamin
Legalább három oka van annak, hogy az E-vitamin elengedhetetlen a bőr egészsége szempontjából. Egyrészt hozzájárul a hidratáltsághoz, antioxidáns hatása révén lassítja a bőr öregedését, a foltok kialakulását és a ráncosodást, ahogyan a nap káros sugarai ellen is védelmet nyújt. Ezekből következnek a vitaminhiány tünetei, amiket elsősorban a növényi olajok segítségével ellensúlyozhatunk. Szintén gazdag E-vitamin-források az olajos magvak, a tengeri halak, a tojás, a paradicsom, a spenót, a brokkoli és a teljes kiőrlésű gabonák. Ha endszeresen fogyasztjuk ezeket az élelmiszereket, a bőrgyulladások kezelése is hatékonyabb lehet.
B-vitaminok
Amikor lecsökken a B2-vitamin mennyisége, bőrgyulladás és elsősorban a száj körül, bőrégés jelentkezhet, a száj széle berepedhet. Szintén szájrepedés alakulhat ki a B6-vitamin-hiánya miatt, ami az arc faggyúmirigyeinek fokozott működését is kiválthatja. Amennyiben viszont a B3-vitaminból szenvedünk hiányt, ennek következményeként hámlás, bőrrepedezés és sötét foltok jelenhetnek meg a testünkön.
K-vitamin
Ha a szem körüli apró erekből vér kerül a bőr alá, sötét karikák alakulnak ki. Ez részben a K-vitamin hiányából is adódhat, ugyanis ez a vitamin befolyásolja a véralvadást. Szintén látható jele a vitaminhiánynak a bőr gyorsabb öregedése, a véraláfutások és a pókvénák elszaporodása. K1-vitamint a kelkáposzta, a káposzta, a zöldbab, a spenót, a brokkoli, a petrezselyem, az uborka és az aszalt szilva, K2-vitamint a belsőséget, a tojássárgája és az erjesztett tejtermékek tartalmaznak.
Ne adjunk esélyt a bőrráknak
Legtöbbször a vitaminhiány nem okoz súlyos bőrpanaszokat, kivétel ez alól a C- és az E-vitamin lecsökkent mennyisége. Ezek a hiányállapotok ugyanis növelik a fénykárosodás következményeként kialakuló a bőrrák és a melanoma kockázatát.
(forrás: https://www.healthline.com/health/4-best-vitamins-for-skin#vitamin-deficiency6)