[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]

Ahogy a mondás is tartja: “az egészség a legnagyobb ajándék”, de ezt sajnos sokan elfelejtik a mindennapokban. Rohanó életmódunk egyik következménye táplálkozási szokásaink drasztikus romlása, annak ellenére, hogy az egészséges táplálkozás számos előnnyel jár. 

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Mit jelent az egészséges táplálkozás?

Azt jelenti, hogy megfelelően tápláló étrendet követünk, mely értékes fehérjéket, szénhidrátokat, és zsírokat tartalmaz megfelelő arányban. A megfelelő étrend segít erősíteni szervezetünket, megelőzni a betegségeket, javítja agyunk és testünk kapacitását.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Mi teszi az egészségessé az étrendet?

A jó és értékes ételek, mint a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes gabonafélék, a hüvelyesek, a sovány húsok, a tejtermékek, stb. Az egészséges táplálék alacsony zsír- és kalóriatartalmú, ezért érdemes kerülni a gyors ételeket, illetve az alkoholt és a cukrozott üdítőitalokat. Az egészséges táplálék legfontosabb összetevői: sok víz, keményítőtartalmú élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök, rostok, fehérjék, zsírok, mindez megfelelő arányban és adagban.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner width=”1/4″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”16838″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space][vc_column_text]

Az egészséges táplálkozás hosszú távú előnyökkel jár, jó az egész test számára, segít megőrizni az agy, a szív, a csontok, és az egész szervezet jó állapotát. Az egészséges táplálkozás 14 pozitív hatása:

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

1. Egészséges szív

Az alacsony nátrium, zsír, és koleszterint tartalmú ételek csökkentik, a telített- és transzzsírok pedig növelik a szívproblémák kockázatát (megtalálhatók például a vörös húsokban). A teljes értékű gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök, az alacsony zsír-, kalória- és koleszterint tartalmú ételek megvédik a szívet.

2. Egészséges csontozat és fogak

A kalciumban gazdag táplálkozás erősíti a fogakat, és megakadályozza a csontvesztést. A D-vitamin segíti szervezetünket a kalcium felszívódásban, ezért a D-vitamin megfelelő bevitele is elengedhetetlen. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a vitamionokkal és ásványi anyagokkal dúsított ételek, mint a gyümölcslevek, müzlik, gabonapelyhek stb., gazdag kalciumforrások.

3. Egészséges agy

Mivel az agy irányítja a testet, ezért nagyon fontos, hogy az agy jól működjön. A megfelelő táplálkozás javítja az agy vérellátását, megvédi az agysejteket és segít, hogy az agy friss maradjon. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja az agy számára az elegendő energiaszintet, hogy produktívabb legyen.

4. Testsúly kontroll

Az alma, a sárgarépa, az uborka, és más nyers gyümölcsök és zöldségek, a chips, a csokoládé, és szénsavas üdítők helyett, segít megőrizni testsúlyunkat. Az egészséges táplálkozás csökkenti az elhízás kockázatát, a pajzsmirigy működési zavarok, és hasonló betegségek kockázatát.

5. Energia

Amit eszünk, elégetjük, és átalakul energiává és zsírokká. Kerülni kell azokat az ételeket, amelyek felesleges zsírokat, cukrot és finomított szénhidrátokat tartalmaznak, hogy megelőzzük a vércukor ingadozást, és nagyon fontos a gyakori, kisebb adagokban történő étkezés is. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy állandó vércukorszintet és állandó energiaszintet tartsunk fenn.

6. Kevesebb stressz

Az egészséges táplálkozás elősegíti, hogy testünk és lelkünk egészséges maradjon, és ha a test és lélek megfelelően működik, akkor kevés hely jut stressznek. Az Omega-3 zsírsavak megelőzik a stressz, mivel védik a szervezetet a stressz hormonok, például a kortizol ingadozása ellen. Kimutatták, hogy a fekete tea a stresszes események után csökkenti a kortizolt, a C-vitamin és a magnézium, amit például a diófélékben és a spenótban találhatunk, szintén csökkentik ezeket a hormonokat, miközben védik az immunrendszert, és a stresszt kezelhető szinten tartják.

7. Késleltetett öregedés

A magas víztartalmú ételek, pl. a gyümölcsök és a zöldségek, hidratálják, rugalmasabbá teszik a bőrt, és antioxidánsokat is tartalmaznak, melyek támogatják a sejtkárosodás elleni védekezést, és jótékony hatással vannak a bőr fiatalos megjelenésére. Az Omega-3 zsírsavak, melyek megtalálhatók a halakban, táplálják a bőrt és csökkentik a ráncok megjelenését.

8. Teljes testi egészség

Az egészséges táplálék segítségével a szervezet minden szerve és rendszere megfelelően működik, erősödik az immunrendszert, segít a betegségek elleni küzdelemben, erősek és energikusak leszünk.

9. Hosszú élet

Egészséges szív, egészséges elme, alacsonyabb stressz, fitt test, kevesebb betegség – mindez hozzájárul ahhoz, hogy életünk egészségesebb, boldogabb, és hosszabb legyen.

10. Pénz megtakarítása

Az olyan egészséges ételek, mint a gyümölcsök, zöldségek, diófélék stb., kevesebb költséggel járnak, mint a gyorsételek, melyek károsítják testünket. Az egészséges táplálkozás hatására ritkábban leszünk betegek, kevesebbszer kell orvoshoz menni, kevesebbet kell gyógyszerre költeni, és ezekkel pénzt takaríthatunk meg.

11. Kevesebb sóvárgás

Az értékes fehérjék és a szénhidrátok segítik a szervezet vércukorszintjének stabilizálását. Amikor kiegyensúlyozott étrendre váltunk, az egészségtelen ételek, például gyorsételek, édességek iránti vágyunk fokozatosan csökkeni fog.

12. Javítja a hangulatot

Az értékes, komplex  szénhidrátokban gazdag ételek segítenek a szerotonin kiválasztásában, mely az agy azon kémiai tulajdonsága, amely javítja a hangulatot.

13. Laposabb has

A szénsav, a nátrium és a magas cukor tartalmú ételek és italok bevitelét korlátozó étrend segítsével laposabb lesz a hasunk.

14. Egészséges mosoly

Egészséges ételekkel, a szájjal kapcsolatos problémák, mint a fog fájdalma, a rossz lehelet és az ínybetegségek is csökkennek. Ez lehetővé teszi, hogy minden aggodalom nélkül mosolyogjunk 🙂

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Összegezve, testünknek egészséges táplálékra van szüksége ahhoz, hogy megvédje, javítsa és gyógyítsa magát. Az egészséges táplálkozásnak köszönhetően jobban érezzük magunkat,  egészségesek maradunk és hosszabb ideig élünk. Kezdj el most változtatni az étkezési szokásaidon, és nagyon hamar észre fogod venni a különbséget!

Forrás: http://www.stylecraze.com[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Az Életvitál Egészségboltban széles választékkal várunk mindenkit!

  • Gluténmentes, laktózmentes, tej- és tojásmentes, szénhidrát csökkentett, főzési, sütési alapanyagok, tészták, mirelit termékek, félkész ételek, sütemények.
  • Vegán termékek, paleo termékek.
  • Cukor helyettesítők, olajok, zsírok, tojás helyettesítők.
  • Rizs- és egyéb köretek.
  • Natúr magvak, magkeverékek, aszalt gyümölcsök.
  • Sport étrend-kiegészítők.
  • Pelyhek, müzlik.
  • Extrudált kenyerek, puffasztott termékek.
  • Cukormentes lekvárok.
Nyitvatartás: H-Cs 8:30-17:30, P 8:00-17:30, Sz 8:30-12:00
Mór, Köztársaság tér 7/1.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]