CUKORMENTES KÜRTŐSKALÁCS HOZZÁVALÓK (6 DB KISEBB MÉRETŰ KÜRTŐSKALÁCSHOZ)

25 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt
3,5 g (0,5 csg) instant élesztő
2,5 dkg olvasztott vaj (vagy kókuszzsír)
2 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
2 dl 1,5 %-os langyos tej (vagy növényi tej vagy langyos víz)
1 tojássárgája
6 db sörösdoboz (nálam 0,5 literes, de a 0,33-as is elég)
alufólia a sörösdobozok bevonásához
10 dkg Dia Wellness 1:2 édesítőszer a kürtőskalács külsejére – ebből csak kb. 6 dkg, ami rátapad a kürtőskalácsokra, a többi megmarad (csak ez az édesítő karamellizálható, így rá fog ragadni sütés után az ízesítés)
ízesítésként őrölt fahéj, kakaópor, kókuszreszelék….stb. ízlés szerint

CUKORMENTES KÜRTŐSKALÁCS ELKÉSZÍTÉSE

A szénhidrátcsökkentett lisztet tálba tesszük.
A lisztes tál egyik “sarkába” szórjuk az élesztőt, a negyedannyi édesítőszert, az olvasztott vajat, majd a langyos tejet apránként hozzáadva fényes felületű, a tál falától elváló diétás kelt tésztát dagasztunk belőle.
A bedagasztott kelt tésztát egy tiszta konyharuhával vagy folpackkal letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát hat egyforma darabra vágjuk, majd kb. 60 cm hosszú “kígyóvá” sodorjuk.
A “tésztakígyókat’ amint megsodortuk, azonnal az alufóliával bevont sörösdobozokra tekerjük úgy, hogy a szélei között maradjon kb. 0,5 cm üres hely.
A sörösdobozra tekert tésztát – mindkét tenyerünket ráhelyezve – a sörösdobozzal együtt elkezdjük előre hátra mozgatni, úgy, mint amikor a nyújtófával tésztát nyújtunk (csak itt a sörösdoboz a nyújtófa). Ekkor a rátekert tészta lelapul és a fél cm-es rések eltűnnek.
A “nyújtásnál” nem szabad vagy csak nagyon minimális lisztet szabad használni. Inkább ragadjon picit a tészta, mert a sok liszt miatt az édesítő nem fog beleragadni.
Az így előkészített, nyers kürtőskalácsokat szintén “nyújtófás” mozdulatokkal tálcára szórt 1:2-es édesítőbe forgatjuk.
(Az 1:2-es édesítő alapvetően a kristálycukorhoz hasonló kinézetű. Nálam a képen azért ilyen csomós az édesítőszer, mert már kb. fél éve vettem és ezt csak karamellizáláshoz használom, így sokat állt a szekrényben és összecsomósodott, de a klopfoló segített rajta. ? Egyébként nekem nem vonta be 100 %-ig az édesítő a kürtőskalácsot, de lehet, hogy ez csak a csomós állag miatt volt így.)
Miután a kürtőskalácsokat egyenként az édesítőbe forgattuk, sütőpapírral borított tepsire egymás mellé helyezzük úgy, hogy ne érjenek egymáshoz (kb. 2-3 cm-re egymástól).
180 fokra előmelegített sütőben sütjük az alábbiak szerint: 15 perc után fordítunk rajta egyet, majd hagyjuk további 5 percig sülni, majd ismét fordítunk rajta egyet úgy, hogy a még nyersnek tűnő rész legyen felül.
Akkor lehet kivenni a sütőből, ha a kürtőskalácsok minden oldala aranybarnára sült.
Ha megsültek a kürtőskalácsok, kivesszük a sütőből és azonnal, még forrón az előzőleg tepsiben vagy tálcára odakészített ízesítőanyagba (kókuszreszelék, natúr kakaópor, őrölt fahéj…stb.) forgatjuk, majd óvatosan lehúzzuk a sörösdobozról.
Frissen, melegen a legfinomabb!

100 G (1 DB) CUKORMENTES KÜRTŐSKALÁCS ÁTLAGOS TÁPÉRTÉKE (6 DB EGYFORMA ESETÉN)

237 kcal-t (ugyanez a recept fehér liszttel, cukorral 300 kcal),
23 szénhidrátot (ugyanez a recept fehér liszttel, cukorral 55 g szénhidrát !!!),
12 g fehérjét,
9 g zsírt.