Hajdina
A hajdina több száz éve népszerű, a belőle készült liszt pedig kiválóan alkalmas kenyérsütésre is. Glutént nem tartalmaz, de B-, C- és E-vitaminban, cinkben, magnéziumban igen gazdag. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is, az emésztésre is nagyon jótékonyan hat magas rosttartalmának köszönhetően. Levesekbe is tökéletes tészta helyett.
Ha köretként szeretnéd elkészíteni, az alapos átmosás után kétszeres vízben kell elkezdeni főzni. Forrás után takarékon párold 25-30 percig. Már az elején lehet ízesíteni sóval, borssal, tehetsz bele egy húsleveskockát, vagy főzheted alaplében is.
Bulgur
A bulgur szárított búzaszemekből áll, és állítólag már 8000 éve is fogyasztották. Vitaminokban, különösen B-vitaminban, rostokban, ásványi anyagokban nagyon gazdag. Lassan felszívódó szénhidrát, székrekedéskor különösen érdemes beiktatni az étrendbe, és nagyon jó hatással van az idegrendszerre is. Glutént tartalmaz, így gluténérzékenyek számára inkább a hajdinát ajánljuk.
A bulgur főzése attól függ, mekkora szemű a termék. Érdemes a csomagoláson megnézni az útmutatót, de alapvetően kevés forró olajon kell megpirítani, majd kétszeres vízben 15 percig főzni. Ízesíthető sóval, borssal, de nagyon jól harmonizálnak vele a keleti fűszerek. Elkészíthető friss, kevés olivaolajon megpárolt zöldségekkel is.
Kuszkusz
Nem gluténmentes, viszont ez az egyik legfinomabb az egészséges köretek közül, és 5 perc alatt elkészíthető. Nagyon tápláló, hamar eltelít, és segíti az emésztést. Sok szelént tartalmaz, ami közérzet javító hatású. Rostban gazdag, jót tesz a szívnek, emellett antioxidánsokban is bővelkedik.
Több módja is van a kuszkusz elkészítésének, de a legegyszerűbb, ha tálba tesszük, megsózzuk, kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntjük, majd lefedjük. Ha megpuhult, friss olivaolajon párolt zöldségekkel összekeverjük.
Boltunkban és webshopunkban mindhárom alapanyag megvásárolható!
Életvitál Egészségbolt Mór Köztársaság tér 7/1.
https://eletvitalmor.hu/webshop
Forrás: life.hu