Az inzulin a hasnyálmirigy béta sejtjei által termelt hormon, amelynek élettani szerepe, hogy a vérből a glükózt a sejtbe juttassa. A hasnyálmirigy az inzulint akkor kezdi el termelni, amikor a vérben a glükóz magasabb koncentrációban jelenik meg. Az inzulin hatására a vérben a cukorszint csökken és egy normál szinten tartja, akkor is, ha nagyobb mennyiségű szénhidrátot fogyasztunk. Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, ha sejtek érzéketlenné válnak az inzulin hatására, ennek az lesz a következménye, hogy a glükóz nem képes bejutni a sejtekbe és a vércukorszint magasabb lesz. A hasnyálmirigy érzékelve a magas vércukorszintet növeli az inzulintermelést, hogy a szükséges szintre tudja csökkenteni a vércukorszintet. Az inzulintermelés fokozására azonban csak egy határig képes, ezt a fázist nevezzük inzulinrezisztenciának, ilyenkor még nem áll fenn a cukorbetegség. Ha erre a túlprodukcióra hosszú ideig kényszerül a hasnyálmirigy a béta sejtek kimerülnek, az inzulintermelés visszaesik és megjelenik a cukorbetegség.

Az inzulinrezisztencia leggyakrabban elhízott, túlsúlyos embereknél jelentkezik. Az inzulinrezisztencia kialakulásának oka, genetikai hajlam, de ezen túlmenően a túlzott szénhidrát bevitel az egészségtelen étrend, mozgásszegény életmód. Mikor gondoljunk inzulinrezisztenciára.

– sikertelen fogyókúra

– rendszertelen menstruáció

– teherbeesési képtelenség

– fokozott szőrnövekedés

– cukros ételek fogyasztása után remegés, izzadás, koncentráció zavar

– gyakori hirtelen éhségérzet

– a két étkezés között hosszú idő telik el és rosszullét jelentkezik

– alvászavarok esetén

Inzulinrezisztencia gyanúja esetén, gyakran alakul ki PCOS (policisztás petefészek szindróma), gyakran társul pajzsmirigy alul működéssel ezért, a pajzsmirigy hormonok vizsgálatára is szükség lehet. IR kialakulásához D vitamin és a Magnézium hiány is hozzájárulhat. Az inzulinrezisztencia kezelésének legfőbb eleme, megfelelő életmódprogram, súlycsökkentés és testmozgás. Alacsony szénhidrát tartalmú diéta, a szénhidrátokon belül a lassú felszívódású, alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása, ezáltal a vércukor kiugrások és leesések lehetőségét csökkentjük. A gyógyszeres kezelés szakorvos feladata, viszont az Omega 3 telítetlen zsírsavak lassítják az inzulinrezisztencia előrehaladását.