4 főre

  • 150 g köles
  • 300 g csiperkegomba
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 fej vöröshagyma (nagy)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tk bazsalikom
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk majoranna
  • 3 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 700 g édesburgonya
  • 200 ml tejföl
  • 200 g reszelt füstölt sajt
  • ½ db szerecsendió
  • 1 csokor petrezselyem

Serpenyőben pár csepp olajon megpirítjuk a szeletekre vágott gombát, majd kiszedjük és félretesszük. A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. 2 evőkanál olajon megpirítjuk a kockákra vágott hagymát és a szeletelt fokhagymát. Rádobjuk a felkockázott kaliforniai paprikát, azt is lepirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát is. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a szerecsendiót, és megszórjuk a bazsalikommal, majorannával és oregánóval. Hozzáöntjük a főtt kölest, és a felaprított petrezselymet és alaposan összeforgatjuk.

Az édesburgonyákat 1,5 centi vastag szeletekre vágjuk, egy kevés olívaolajjal összeforgatjuk a szeleteket, és tepsiben szétterítve 180 fokon 40 percig megsütjük. Egy magas falú tepsi alját kikenjük olívaolajjal, jöhet rá egy réteg édesburgonya, rá a köleses zöldség, és az édesburgonya másik fele. A tetejére sóval és borssal elkevert tejfölt kenünk, és megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük, attól függően, hogy mennyire szeretnénk a sajtot megpirítani.

forrás: https://streetkitchen.hu/vegetarianus-etelek/vega-rakott-koleses-edesburgonya/